Tab & Vind

Tab & Vind er et vægttabsforløb, som rækker længere end "kun" et vægttab. Via fællesskaber og relationer vil vi styrke mænd og kvinders fysiske og mentale sundhed og skabe trivsel i regionen.

Formål

Tab & Vind skal bringe sundhed og trivsel i regionen. Fodbold er verdens sundeste sport og har en positiv virkning på forhøjet blodtryk, kondition, muskelopbygning og vægttab. Tab & Vind er en sjov, social og effektiv måde at forbedre den fysi­ske form på, forebygge sygdomme og mindske overvægt. At være en del af et fællesskab og danne relationer styrker også menneskers fysiske og mentale sundhed.

Med FodboldFitness en gang om ugen – eller en rask gåtur i selskab med andre – har deltagere i 2019 fra en række midt- og vestjyske klubber formået at tabe sig gennemsnitlig 2,2 kilo pr. forløb. Det er det konkrete og målbare resultat af projektet Tab & Vind, som FCM Samfund siden 2018 har været løftestang for.

Mindst lige så vigtigt har mange deltagere udover motion og vægttab fået nye og værdifulde sociale netværk i lokalområdet, ligesom nogle af de deltagende klubber har oplevet medlemsfremgang – win-win for et projekt med udgangspunkt i vægttab.

Hvorfor?

I perioden fra 2013 til 2017 har der i vores del af regionen været en stigning i andelen, der er svært overvægtige, fra 14 til 16 %. Tilsvarende har der været et fald i andelen, der er normalvægtige. Dertil har der været en stigning i andelen, der er moderat overvægtige.

I Herning, Ikast-Brande, Holstebro, Struer, Ringkøbing-Skjern, Lemvig og Skive Kommune er der 47.000 svært overvægtige. Samlet antal borgere i disse kommuner er 279.206. Det giver 16,8 % svært overvægtige.

Fodbold er en sjov, social og effektiv måde at forbedre den fysiske form, forebygge sygdomme og mindske overvægt på. Det beviser adskillige videnskabelige undersøgelser med professor Peter Krustrup og professor Jens Bangsbo fra Institut for Idræt, Københavns Universitet, i spidsen.

At spille motionsfodbold betyder ikke kun noget for det fysiske helbred. På et fodboldhold udvikles "vi-historier", og der foregår social interaktion i forbindelse med selve spillet. Man bliver en del af et forpligtende fællesskab. Dette bidrager til en bedre aktivitetsfastholdelse, end det er tilfældet blandt andet løbegrupper.

Tab & Vind er et projekt, som gør en forskel på alle disse parametre.

Hvordan?

Forløbet begynder en hverdagsaften i den lokale FCM-samarbejdsklub, hvor man vejes og måles. Der udleveres en skridttæller, som deltagerne skal bære i den 12 ugers periode, som forløbet kører. Målsætningen for den enkelte deltager er min. 10.000 skridt om dagen.

Den første aften bliver deltagerne i den respektive by/klub præsenteret for FodboldFitness under ledelse af en træner/leder fra den lokale fodboldklub. Deltagerne mødes herefter én gang ugentligt til en omgang FodboldFitness, og hver gang laves der via en app status på den enkeltes vægt samt antal skridt, som deltageren har gået i den seneste uge.

Hver gang sluttes der også fælles af med en 3. halvleg, hvor værtsklubben byder på en flaske vand og en hyggesnak.

I forløbet vil der også være oplæg omkring kost og anden form for træning.

I forløbet vil alle deltagere fra alle byer/klubber desuden to gange blive inviteret til FC Midtjylland, hvor FCM Samfund sørger for input indenfor bevægelse, sundhedsvejledning, kost og motivation i form af workshop eller et foredrag.

Hele forløbet sluttes af med en hyggefodbolddag. Denne dag vil deltagerne igen skulle vejes og måles, og så sluttes dagen fælles af med at aflægge MCH Arena et besøg til en Superliga-kamp, hvor der er fælles spisning.

Mål

I FCM Samfund er visionen, at vi i fællesskab skal skabe trivsel, og vi er optaget af, at vores sociale arbejde skal foregå i det lokale miljø og i vores region. Vi er bevidste om, at i spændingsfeltet mellem sammenhold og sundhed skaber vores unikke brand og platform værdi for mennesker. Vores mission er via Tab & Vind at skabe sundhed og trivsel i vores region.

Projektet i tal

88 %
har fået nye positive vaner
81 %
vil deltage i forløbet igen
617 km
har deltagerne gået i gennemsnit
Udtalelser
Jeg har aldrig spillet fodbold, men har altid tænkt, at det kunne være sjovt at være med. Jeg har rejst meget med mit job, så det har været en udfordring at skabe relationer. Med Tab & Vind har jeg udover god motion også fået et nyt netværk.
Rene Schau Larsen
Deltager i Tab & Vind
Jeg ville gerne ud at være aktiv og tabe mig. Jeg var bange for, at jeg fysisk ikke kunne være med til FodboldFitness, men det kunne jeg sagtens. Udover FodboldFitness er vi en gruppe, der begyndte at gå ture sammen, når man har tid til at være med.
Mette Jensen
Deltager i Tab & Vind
)
)
)
)
)
)
)
)

Kontakt

Michael Koch
Projektleder
+45 21 65 19 46